” Bárki kitanulhatja a fegyverforgatást. Érvekkel harcba szállni azonban már nem mindenki képes.  ” – Luminara Unduli

Nagyon tetszett ez az idézet, amit a könyvből emeltem ki, és ha egy mondattal jellemezni kellene ezt a novellát, akkor bizony ez a mondat jellemezné a legjobban.

crea_suubatar_1

A könyv YE 22 játszódik, a Klónok Háborúja előtt nem sokkal. Luminarát, Obi-want és tanítványaikat azzal bízta meg a Jedi Rend, hogy tegyenek békét az ansioni városlakók és nomád népek között, ezzel megakadályozva azt, hogy kilépjenek a Köztársaság kötelékéből. Egy jelentéktelen kis bolygóról van szó, azonban olyan fontossággal bír szerződései és szövetségesei révén, hogy sorsa nagy prioritást tudhat magáénak.

Ez a könyv különösen azért keltette fel a kíváncsiságomat, hiszen három olyan Jedi is szerepel benne, akik a kedvenceim. (Kenobi, Anakin és nem utolsó sorban Luminara Unduli)

A könyv nem egy hosszú olvasmány. Több szalon fut a cselekménye, hiszen a Jediken kívül ott vannak meg az ellenük szövetkezők. Soergg a hut, Ogomoor a hű szolgálója, valamint megemlíthetjük még a két együgyű klán nélkülit, akik fontos szerephez jutnak a történet során.

A könyvről tudni érdemes, hogy nem egy akciódús pergő novelláról beszélünk, hanem a Jedik, a diplomácia finom szálait megmozgatva oldják meg a konfliktust. Felüdülés volt számomra egy olyan könyvet olvasni, amiben a Jedi lovagok nem kimondottan fénykarddal és klón katonákkal oldják meg a konfliktust, hanem inkább a diplomácia útján.  Ami lehet, hogy nem olyan egyszerű, sőt talán a tárgyalások a legnehezebb konfliktus megoldó eszközök. De pont ezért jó példa ez a könyv, hiszen megtanítja, hogy a kitartásnak és az elfogadásnak mekkora ereje van.

Ansion

Nagyon jók voltak azok az elmélkedések, amelyeket a két Jedi mestert folytatott. Élvezettel olvastam azokat a jeleneteket, ezek pedig többnyire tanítványaikról és a családjuktól való elszakításról szóltak. Emellett a padawanok párbeszédei sem voltak elhanyagolhatok, hiszen a szavaik mögött két különböző világnézet feszült folyton egymásnak.

A könyv sokat fejtegeti mi a jobb a tanítványoknak. Megismerni a családi légkört vagy a legjobb számukra a már több évtizedes hagyomány, miszerint fiatalon elszakítják őket családjuktól, így elfelejtve azt a köteléket. A tény pedig, hogy Anakin ismerte az édesanyját, és hiányzik neki, számos kérdést vett fel, például mennyire befolyásolja ez őt a Jedivé válás rögös útján.

Obi-wan attól függetlenül, hogy mennyire közkedvelt karakter, most nem igazán kap sok szerepet. Egy-két nagyobb jelenet kapcsolódik karakteréhez a történet során, de azok mind nagy jelentőséggel is bírnak.

Kellemesen tapasztaltam, hogy nem csak felületesen ábrázolja az ifjú Anakint, hanem betekintést enged a gondolataiba, érzéseibe. A fiú folyton várja, mikor kap lehetőséget a cselekvésre. Azonban az egész út alatt nem csak a tett vágy hajtja az ifjú tanítványt, hanem ugyan úgy a hűség és a segíteni akarás is.

4b200bb8

A fiatal Bariss különleges képessége a gyógyítás, ami nem kis előnyt biztosít számára. Igyekszik megfelelni az elvárásoknak és kiigazodni a világot formáló szövevényes hálóban. Általában fegyelmezett és megfontolt, de a figyelme néha elkalandozik egy-egy csillogó szépség láttán. Ez adja a padawan legnagyobb jellem hibáját, hogy felszínes, és többnyire csak a külsőségekre add. Ez a történet során több alakalommal is megmutatkozik.

Luminara egy kiegyensúlyozott és nyugodt személyiség. Lenyűgöző, hogy mennyire kecses, elegáns és kifinomult tud maradni mindig és minden körülmények között. Ez pedig céltudatosággal és előre látással ruházza fel.

Végezetül nem egy hiba és annyira nem is említésre méltó dolog, de a profizmus kedvéért Luminara illetve Bariss nem ember, hanem a mirilian humanoid faj büszke képviselői.

Fura lehet a könyv olvasása során azt tapasztalni a Klónok Háborúja animációs mese kedvelőinek, hogy Bariss a könyvben egyidős Anakinnal, még a sorozatban jóval fiatalabb a lovagtól. A válasz pedig erre nagyon egyszerű. Még pedig, hogy ez is egy figyelmetlenség a sok másik között, amit a sorozat elvétet. Hiszen a könyv hamarabb megíródott, mint a sorozat. Így annak kellett volna a könyvet követnie.

Barriss

Érdekesség, hogy Windu mester a Klónok Támadása elején megemlíti az ansioni küldetést. Mikor Palpatine kancellár felveti azt az ötletet, hogy Padme szenátorra két olyan Jedinek kellene vigyázni, akiket már ismer. Arra Windu mester ezt a választ adja. : „Lehet róla szó, Kenobi mester nem rég tért vissza az Ansionról. „ Ugyan a filmben Luminara is jelen van a beszélgetés során, de erre az adhat magyarázatot, hogy akkor ő már a Tanács tagja volt, még Obi-wan akkor még nem. Ezért nem lett volna joga a Jedi Tanács és a kancellár közötti beszélgetésen részt venni.

Összességében azt kell mondjam, nekem tetszett ez a könyv. Végre megismerhettem, hogyan is ír valójában Alan Dean Foster, mert tőle ezen kívül csak az Ébredő Erő könyv változatát olvastam, ami nem volt egy nagy durranás. Ezt a könyvet viszont érdemes elolvasni! Én nyugodt szívvel ajánlom minden Csillagok Háborúja rajongónak, és azoknak is, akik különösebben nincsenek otthon ebben a témában.

Alan Dean Foster – A közelgő vihar, Szukits, Szeged, 2017, 300 oldal, 3700 Ft

The_Approaching_Storm_Cover

 

Reklámok